Farklı sebeplere bağlı olarak estetik görünümü bozulan dişlerin; hastanın ağız ve yüz şekli de dikkate alınarak estetik bir görünüme kavuşturulması işlemine gülüş tasarımı denir. Gülüş tasarımının hem dişlere hem de diş etlerine yönelik geliştirildiği bilinmektedir. Gülüş tasarımında temel hedef; estetik bir görünümün yanı sıra doğal bir güzelliğin de elde edilmesidir. Dolayısıyla gülüş tasarımının yapılması süreci son derece hassas olan bir süreci beraberinde getirmektedir.
Dişlerde estetik bir gereksinimin ortaya çıkmasına paralel olarak gülüş tasarımın da gündeme geldiği bilinmektedir. Gülüş tasarımında yapılması gereken işlemlerin, kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini ifade etmek mümkün olmaktadır. Gülüş tasarımında hangi işlemlerin yapılacağı belirlenirken; hastanın yaşı ve cinsiyetiyle birlikte yüz hatları da dikkate alınmak durumundadır. Bununla birlikte hastanın gülüş tasarımından nasıl bir katkı beklediği de dikkate alınmalıdır. Ancak bu sayede üst düzeyde bir gülüş tasarımının var olduğundan söz etmek mümkün olmaktadır.
Gülüş tasarımı süreci her zaman oldukça hassas bir süreci içermektedir. Gülüş tasarımında ilk önce çürük dişlerin ve diş etlerinin tedavisi yapılmaktadır. Sonrasında etkili bir şekilde diş temizleme işlemlerinin uygulanması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra yapılacak olan işlemlerse tamamıyla hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Gingivektomi ismiyle tanımlanan diş eti estetiği girişimlerinin yapılıp yapılmayacağı da bu aşamada netleşmektedir. Yine ihtiyaca göre iplant vb uygulamaların da yapılıp yapılmayacağına gülüş tasarımından önce karar verilmektedir.
Estetik Gülüş Tasarımı
Estetik diş hekimliği söz konusu olduğunda ilk önce akla gelenler arasında “gülüş tasarımı” dır. Gülüş tasarımı; hastanın yüzünün şekli ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak çeşitli nedenlerle estetik açıdan bozulmuş diş ve diş etlerine doğal ve güzel bir görünüm kazandırılması işlemidir.
Diş kondisyonu yani beyaz estetik; dişlere uygulanan porselen ve kompozit laminalar da, porselen kuron köprü uygulamalarında, bonding uygulamalarında, lazer destekli diş beyazlatma ve inley onley uygulamalarında sağlanmaktadır.
Gülüş Tasarımı Hangi İşlemleri İçerir?
Her hastanın estetik gereksinimleri farklıdır, bu nedenle atılacak adımlar kişiye özel belirlenir. Bu adımlara karar verirken hastanın; yüz özellikleri, cinsiyet, yaş, beklentiler gibi faktörler dikkate alınır.
Önce mevcut çürük dişleri ve periodontal hastalıkları tedavi edilir ve diş temizleme yöntemlerini kullanılır. Ardından hastanın ihtiyacına göre prosedüre karar verilir. Bu işlemler yaygın olarak gingivektomi adı verilen diş etinin estetik tedavisi, diş beyazlatma yöntemi, implant ve protez uygulanarak diş kusurlarının giderilmesi, porselen lamina ve kaplama, zirkonyum ve ortodonti olarak sayılabilir.
Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Gülüş tasarımı mutlaka belirli bir planlama dahilinde yapılmalıdır. İlk önce hastanın gülüş tasarımından nasıl bir estetik beklentisi bulunduğunun tespit edilmesi şarttır. Bununla birlikte nitelikli bir gülüş tasarımının yapılması için ortaya çıkan ihtiyacın isabetli bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Bu aşamada hastanın ağız yapısının analizinin yapılması gerekmektedir. Bunun için ağız ölçüleri alınmalıdır. Sonrasında hastanın ağız yapısının birebir modeli üzerinden hangi problemlerin bulunduğu tespit edilmektedir. Tespit işleminin ardından ne tür bir işlemin yapılacağına dair gerekli planlamalar eksiksiz bir şekilde yapılmak durumundadır.
Gülüş tasarımının başarılı sonuçlar ortaya koymasında yeni nesil teknolojilerin kullanılıyor olması; beraberinde önemli kazanımları getirmektedir. Bu noktada ileri teknolojilerle hastanın ağız içi fotoğrafları çekilmektedir. Hastanın yüz fotoğraflarıyla birlikte ağız içi fotoğrafları bilgisayar ortamında modellenmektedir. Özel programlar aracılığıyla bilgisayar ortamında etkili bir düzeyde ölçümler yapılmaktadır. Sonrasında hastanın yüz şeklinde uygun gülüş tarımı örnekleri geliştirilir. Bu aşamada gülüş tasarımının uygulanması sonrasında ortaya çıkacak olan görüntünün ortaya çıkması sağlanır. Bu da karar verme sürecini olumlu yönde etkiler.
Gerekli ön çalışmalar tamamladıktan sonra hastanın da fikri alınarak, gülüş tasarımı tedavisine başlanır. Şayet herhangi bir ortodontik müdahaleye gerek yoksa ilk önce hastanın diş etlerine yönelik bir çalışma yapılır. Diş etlerindeki bozuklukların tedavi edilmesi sonrasında şayet bir implant uygulamasına gerek duyulmuşsa; bu aşamaya geçilmektedir. Yine şayet farklı cerrahi müdahaleler de yapılacaksa bu aşamada uygulamaya geçilmektedir. İmplant da cerrahi operasyonlar sonrasında iyileşme süresi kadar beklenmektedir. Sonrasında ihtiyaç bulunuyorsa dişlerin beyazlatılmasına yönelik estetik uygulamalar devreye girmektedir.
Dişlerdeki görsel ya da biçimsel bozuklukların giderilmesi sayesinde estetik bir görselin ortaya çıkası da mümkün olur. Dolayısıyla gülüş tasarımı gündeme geldiği zaman hem görsel hem de biçimsel bozuklukların giderilmesi şarttır. Şayet ihtiyaç duyulursa; porselen ya da zirkonyum kaplamalar sayesinde etkili bir gülüş tasarımının ortaya konulması da mümkün olacaktır. Bütün bu aşamalar sonrasında son derece nitelik düzeyi yüksek olan bir gülüş tasarımı karşımıza çıkmaktadır.
Kaynak: https://netaklinik.com/gulus-tasarimi-nedir-nasil-yapilir-kimler-icin-uygundur/
Yorumlar
Yorum Gönder