İyi ağız hijyeni uygulamak ve düzenli olarak diş hekimini ziyaret etmek diş eti hastalıklarını önlemenin harika bir yoludur. Dengeli bir diyet sürdürmek ve kendinizi nemli tutmak da önemlidir.
Diş eti hastalığına dişlerde plak birikmesi neden olur. Plak, şeker ve karbonhidratlarla beslenen bakterileri içerir. Plaktaki bakteriler, dişlerdeki mineye saldıran asitleri serbest bırakır.
Düzenli fırçalama ve diş ipi ile plak kolayca çıkarılmaz. Profesyonel bir diş temizliği plak ve tartarı yok edecektir.
Temizleme işlemi sırasında lokal anestezik diş etlerini uyuşturacaktır. Diş hekimi diş etlerini enfeksiyon belirtileri açısından kontrol edecektir. Enfeksiyon tedavi edilmezse diş eti hastalığına yol açabilir.
Diş eti hastalığı ciddi bir hastalık olabilir. Erken aşamalar genellikle hafiftir, ancak zamanla daha ciddi hale gelebilir. Tedavi edilmediği takdirde kemik erimesine ve diş kaybına neden olabilir.
Kötü nefesi önleyin
Ağız kokusunu önlemenin en iyi yolu ağzınızı temiz tutmaktır. Bunu yapmanın en iyi yolu, dişlerinizi günde iki ila üç kez fırçalamak ve diş ipi kullanmaktır.
Dişlerinizi fırçalamak dişlerinizdeki ve diş etlerinizdeki plakları temizleyebilir. Ayrıca dişlerinizin arasındaki yiyecek parçacıklarını temizlemek için bir diş arası temizleyicisi kullanmak isteyebilirsiniz.
Tükürük akışını uyaran oral ilaçlar da vardır. Ayrıca ağzınızı sağlıklı tutmak için yeterince su içmelisiniz. Bir yemek günlüğü tutmak da yardımcı olabilir.
Ağız gargaraları ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir. Ancak, yalnızca geçici bir çözüm sağlayabilirler.
Dilinizi de fırçalamalısınız. Bu, dilinizdeki bakterileri ve ölü hücreleri temizlemeye yardımcı olur. Bunu yapmak için bir dil kazıyıcı da kullanabilirsiniz.
Plak ve tartarı çıkarın
Diş temizliği sırasında plak ve tartar temizlenmelidir. Plak, dişlerde ve diş etlerinde oluşan yapışkan bir bakteri tabakasıdır. Boşluklara ve diş eti hastalığına katkıda bulunabilir. Dişlerde kalırsa plak, sarı veya kahverengi bir madde olan tartarda sertleşebilir. Tartarın çıkarılması plaktan daha zordur.
Tartardan korunmanın en iyi yolu iyi ağız hijyeni uygulamaktır. Bu, günde iki kez fırçalamayı, günde bir kez diş ipi kullanmayı ve düzenli diş ziyaretlerini içerir. Diş ipi, dişler arasında veya diş eti çizgisinin altında kalmış olabilecek tartarı yakalayabilir.
Tartar, dişlerde ve diş etlerinde oluşan sert, gözenekli bir maddedir. Tükürükteki bakteri ve minerallerden oluşur. Sarı veya kahverengidir ve çıkarılması zor olabilir.
Gıda parçacıklarını çıkarın
Dişlerinize yiyecek sıkışması utanç verici olabilir, ancak aynı zamanda bir sağlık riskidir. Temizlenmediği takdirde diş çürümesine ve hatta dolguların dökülmesine neden olabilir. Neyse ki, işi halletmek için deneyebileceğiniz birkaç yöntem var.
İlk adım, soruna neyin neden olduğunu bulmaya çalışmaktır. Dişlerinizi görmezden gelme alışkanlığınız varsa, kontrolü ele almanın zamanı gelmiş olabilir. Bu sorunu çözmenin en iyi yolu dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş aralarını temizlemeye özen göstermektir.
Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, birkaç gevrek çiğ
sebzeyi çiğnemektir. Çiğ sebzeler diş çürüğü ile savaşmanıza yardımcı
olabilecek lif içerir. Ancak, bu yiyecekleri uzun süre çiğnemeniz önerilmez.
Hindistan cevizi yağı kullanmayı da deneyebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı
harika bir doğal diş temizleyicisidir ve yemek artıklarının da atılmasına
yardımcı olur.
Daha Fazla Bilgi İçin Diş Törpüsü Yazımızı Okuyabilirsiniz
Yorumlar
Yorum Gönder